Uitkiezen kinderdagverblijf: waar moet je op letten?

Het is zover: uw zoon of dochter gaat naar het kinderdagverblijf. Een spannende periode, zowel voor u als voor uw kind. Het is dan ook belangrijk om een kinderdagverblijf te kiezen waar u zich goed bij voelt. Hoe maakt u hierin de juiste keuze? En waar moet je op letten bij het uitkiezen van een kinderdagverblijf? In deze blog gaan we erop in.

 

Waar moet het kinderdagverblijf aan voldoen?

 

Het uitzoeken van een kinderdagverblijf is makkelijker gezegd dan gedaan. In een dorp of stad zijn vaak verschillende kinderdagverblijven. Welke is dan het beste voor uw kind? Dat hangt helemaal af van uw wensen en wat u belangrijk vindt. Hieronder hebben we een de belangrijkste criteria op een rijtje gezet:

 

Locatie

 

Eén van de dingen waar u op let bij het uitkiezen van een kinderdagverblijf, is de locatie. Het moet natuurlijk wel een beetje praktisch zijn. Als u eerst een half uur moet rijden om uw kind weg te brengen of op te halen, is dat niet heel handig. En hoe zit het met de omgeving van het kinderdagverblijf? Ligt deze in een prettige omgeving, waar uw kind ook lekker buiten kan spelen? Ook dat is belangrijk om in uw overweging mee te nemen.

 

Pedagogisch beleid

 

Een ander aspect om op te letten bij het uitkiezen van een kinderdagverblijf, is het pedagogisch beleid. Dit is het uitgangspunt van de gehele werkwijze bij een kinderopvang. Op welke manier gaan medewerkers met uw kind om, wat is de visie hierachter en sluit dit aan bij hoe u uw kind zelf wilt opvoeden? Meestal is het pedagogisch beleid van een kinderdagverblijf op hun website te vinden. Bent u benieuwd naar het beleid van kinderdagverblijf Pluk De Dag? Op de pagina pedagogisch beleid leest u er meer over.

Groepsgrootte en indeling

 

Bij het vergelijken van verschillende kinderdagverblijven, valt het u waarschijnlijk op dat de grootte en de indeling van de groepen verschillend zijn. Hoe kleiner de groep, hoe vertrouwder de band met de begeleidsters. Daarnaast wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen horizontale en verticale groepen. Het verschil tussen deze groepen is de indeling in leeftijd. In een horizontale groep komt uw kind in een groep met kinderen van (ongeveer) dezelfde leeftijd. Een verticale groep bestaat uit kinderen van verschillende leeftijden, vaak van 0 tot 4 jaar. Het dagritme en de interesses van de kinderen zijn verschillend. Op deze manier leren alle kinderen om rekening met elkaar te houden.

 

Openingstijden

 

Ten slotte spelen natuurlijk ook de openingstijden en ophaaltijden van een kinderdagverblijf mee. Vanaf hoe laat kunt u uw kind brengen en wat is de uiterlijke tijd dat uw kind opgehaald moet worden? Vooral als u ’s ochtends vroeg begint met werken en soms nog wel eens wat langer doorwerkt is het goed om de openingstijden in uw achterhoofd te houden.

 

Een goed gevoel

 

En last but not least: het gevoel moet goed zijn. Een kinderopvang kan misschien aan al uw eisen voldoen, maar als u er geen prettig gevoel bij hebt dan houdt het al snel op. Wilt u de sfeer bij Kinderdagverblijf Pluk De Dag eens proeven? Schroom niet om contact op te nemen. Wij vertellen u graag meer over onze kinderopvang en de mogelijkheden voor uw zoon of dochter.