Sinterklaas

weer in het land

Het is weer eind november en dat betekend wat we weer druk in de Sinterklaasstemming zijn. Samen met de kinderen versieren we de gang, knutselen we de mooiste mijters en pietenmutsen en worden we geschminkt. We bakken net als de bakpietjes lekkere pepernoten, eerst maken we het deeg en daarna maken we er pepernootjes van! Er wordt natuurlijk ook gedanst op pietenmuziek en ook pietengym mag niet ontbreken! De kinderen krijgen zelfs een mooie pietendiploma mee naar huis!  We mogen vanaf deze week ook onze eigen pietenpakjes meenemen, daar zijn we super trots op! 

 

Zelf ook lekkere pepernootjes maken? Hier het recept voor gezonde pepernoten:

De ingrediënten:

- 200 gram speltmeel of amandelmeel

- 70 gram biologische honing

- 60 gram kokosolie

- 2 eetlepels speculaaskruiden

- snufje zout (echt een snufje want het deeg is snel te zout)

- 2 theelepels bakpoeder

- 3 eetlepels amandelmelk

Bereidingswijze:

- Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe het speltmeel, de honing, de kokosolie, de speculaaskruiden, een snufje zout en het bakpoeder in een schaal. Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegbal van. Voet tussen het kneden door de amandelmelk toe. Als het deeg te nat is, kun je eventueel wat extra bloem toevoegen of als het deeg te droog is wat extra melk.

- Maak kleine bolletjes vaan het deeg en leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Zorg dat er tussen de bolletjes voldoende ruimte is en druk ze voorzichtig plat tot ze de vorm hebben van een pepernoot.

-Bak de pepernoten in circa 15-20 minuten in het midden van de oven gaar. Kijk na 15 minuten even in de oven en hussel de pepernoten door elkaar.

- Laat ze goed afkoelen. Het kan zijn dat ze in het begin nog een beetje zacht zijn. dit maakt niet uit, want zodra ze zijn afgekoeld worden ze vanzelf knapperig.

Veel plezier en eet smakelijk!